Tips Tingkatkan Pengunjung Blog (3)

on 23 November 2010




Salam seperjuangan...
     Traffic..Traffic..Traffic...Masuk kali ini dah 3 kali ell menceritakan cara meningkatkan pengunjung blog dan ell harap korang semua berpuas hati dengan tips yang ell bagi sebelum ini. Kali ini sekali lagi ell nak kongsikan cara untuk meningkatkan pengunjung blog lagi. Kali ini juga amat mudah dan kebanyakkan yang sudah lama berjinak dalam dunia blog ini telah pun mempraktikkan cara ini. Ya, Mudah..Mudah..Mudah...[haha]..Ell juga praktikkan dan ianya memang berhasil. Jom kita belajar!..[hehe]....



     Semua ada Facebook betul tak? Walaupun kadang-kadang ianya boleh buat kita lalai tapi berguna juga...[haha]...Just korang share link blog korang kat Facebook. Kalau korang tak ada Facebook, sign Up sekarang! Macam ell, ell ada Facebook, Myspace dan Friendster. Banyak tu, walaupun hakikat pengguna Myspace dan Friendster semakin berkurang, korang letak je link blog korang. Lagi ramai yang jadi friends korang kat sne, lagi banyak kemungkinan yang blog korang akan diklik. Lagi bagus kalau korang ada fans page dekat Facebook untuk blog korang. Senang nak uruskan, tak la penuh Facebook korang dengan link, cuma kongsi dekat Fans Page. Ell pun baru je buat fans page ni....[hehe]..Sebelum ni attach link dekat Facebook sendiri je, tapi disebabkan banyak sangat link tu yang ell buat 1 page khas buat blog ni...



     Ha..YM atau yang sama waktu dengannya...Ell cuma guna YM dan caranya mudah, cuma buat link pada status kita  untuk orang yang klik terus ke blog kita. Jangan lupa sediakan tajuk entry korang kat situ, makin menarik tajuk, makin ramailah orang nak klik, betul tak? Tapi jangan tajuk bukan main gempak tapi isi hampeh...Kalau korang buat macam tu, maksudnya akan datang memang diorang tak nak datanglah blog korang lagi...[haha]...



     Kalau korang ada daftar dekat Nuffnang. Korang boleh Ping kan blog korang dekat Innit Nuffnang. Lepas tu korang tambahlah seramai-ramainya kawan-kawan korang kat Innit Nuffnang. Sebab bila korang ada kawan kat sana, diorang akan menerima email setiap kali korang ping kan post-post terbaru. Tak payah la korang susah-susah kumpul email list yang buat orang sakit hati tu..Ell sendiri menerima spam entah dari mana-mana promosi ntah...Rasa nak sepak pun ada siapa yang hantar tu...[haha]..Baru tau ell ni garang ye...


     Sambil korang semua berblogWalking mesti korang ada perasan yang sesetengah blog tu letak banner untuk exchange kan? Ianya juga merupakan salah satu cara untuk tingkatkan pengunjung ke blog korang. Buatlah banner sekreatif mungkin agar menarik pengunjung datang ke blog kita. Kalau korang tak tahu cara nak buat, korang suruh kawan-kawan korang buat..[haha].. Ada ja yang menawarkan untuk buat banner secara percuma. Kalau korang nak exchange banner di blog ell pun tak jadi masalah...[hehe]...Selagi banner korang tidak berunsurkan gambar-gambar lucah dan sebagainya.



     Iklan juga lebih kurang sama macam exchange banner, cuma korang kena bayar. Carilah blog yang mempunyai jumlah pengunjung yang banyak untuk korang laburkan duit korang letak iklan/banner korang kat sana. Tapi kebanyakkan yang sewa tapak iklan ni blog yang menjalankan perniagaan. Jarang jumpa orang promosikan blog peribadi di tapak-tapak iklan. Kalau korang nak cepat dapat pengunjung dengan iklan ni, korang cuba sewa dekat Kosmo Online..[haha]..Itu pun kalau korang sanggup nak bayarlah...Gila mahal..[haha]...


>>>Tips Tingkatkan Pengunjung Blog (1)
>>>Tips Tingkatkan Pengunjung Blog (2)



Ranking: 5

{ 19 comments... read them below or add one }

Ryoki said...

waaaa... nice n3!! jom2 study tuk exam!! hahah... pas exam bley la ikut tips2 ni... skrg ngah bz study... tksempat dh apdet2 blog ni..


November 23, 2010 at 10:09 AM
Miza Yusof said...

thanks ell.
nice tips :)


November 23, 2010 at 10:13 AM
Siti said...

dalam banyak² tu kan, paling tak minat dengan innit.. sebab mende tu selalu mengganggu pandangan mata jer.. hehe, just my opinion lah..


November 23, 2010 at 10:32 AM
titirara said...

thanks abg ell
tira takde nuffnang , kakak tira kate tak cukup umur nak buat.huhu


November 23, 2010 at 10:38 AM
alienelliz said...

siti : mksud siti yang dekat seblh kanan tu ke?? ell tak guna pun bnda tu..mmg agak menyemak juga..yg ell cadangkan kat atas tu just ping kan post kat innit...hehe

titirara : kalau blogging untuk cari duit smata-mata, nanti akan cepat bosan, n lastly berhnti blogging..sebaiknya jadikn hobi dulu..hehe =)


November 23, 2010 at 11:30 AM
aibaks said...

bagus gak dapat tips camni bro.. nti aku try innit plak


November 23, 2010 at 11:30 AM
DiaUmaiNiNaz said...

thanks..be my fren ok..i folo u.


November 23, 2010 at 12:02 PM
Gayahspears said...

mantap la tip nih!!!
thnk ya genk kasi info yg menarik kat kwn2...


November 23, 2010 at 12:55 PM
S..U..D..@..I..S said...

timakasih kongsi tip2 macam ni


November 23, 2010 at 1:02 PM
alienelliz said...

@S..U..D..@..I..S

sama2..skadar berkongsi pengalaman..=)


November 23, 2010 at 5:09 PM
mamawana said...

Salam

Nice sharing tips...


November 23, 2010 at 6:19 PM
zulkbo said...

salam..
nice entri..
memang betul
kena rajin..


November 23, 2010 at 6:46 PM
Tomato Gurl's Life said...

tips yng bagus ell...nmpknye cik tom dah ketinggalan..byk tue smpi 3 siri tips ;)


November 23, 2010 at 11:26 PM
Aefa Aerisya said...

thanks ell.. tips yg bagus.. nak buat page blog kat fb gak la. hehee


November 24, 2010 at 1:19 AM
alienelliz said...

@Aefa Aerisya
bagus tu, cumanya orang x suka sgt like fans game ni..mungkin sbb diorg tak mng..maksudnya kalau follower, ad istilah De'Follow. masing2 dpt follower..tapi kalau fans page ni, org yg betul2 suka dgn blog kita bru dia like..hehe =)


November 24, 2010 at 1:23 AM
Syat0za said...

ell, kalau lah zai byk duit, pastu buat iklan kat suratkabo, perghhh~ haha


November 24, 2010 at 3:10 AM
Syat0za said...

ell, lagi satu, innit tu, xfaham =___=""""" lagi skali =____=" dan lagi -____-"


November 24, 2010 at 3:14 AM
intan said...

thanks for the info..sangat2 berguna untuk newbie mcm saya ni..tqvm


December 1, 2010 at 3:34 PM
Izyan Qistina said...

huhu,,,banner saya biase2 je.. xde gmbr pown.[baru buat]
=))))))


December 10, 2010 at 4:47 PM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO