Penyelesaian Tiada Idea Menulis Entry/Post Blog

on 19 December 2010


Salam...
     Sejak akhir-akhir ini ell selalu terbaca entry mengenai tak tahu nak update blog berkaitan apa. Dulu ell macam tu juga, ada buat entry macam korang..[haha]..Tajuk entry tu Fikiranku Kecut. So memang kecut la bila tak ada idea nak menulis ni....[hehe]...Sebelum ini juga ell ada kongsi mengenai Mencari Ilham Menulis. Kalau korang belum baca, rajin-rajinkanlah diri untuk baca. Jangan lupa untuk baca komen sekali, mungkin ianya dapat membantu korang juga.


Berbalik Pada Tujuan Ber'blogging
     Bila ell dah lama sedikit dalam dunia blog maya ini, baru ell sedar, sebenarnya tak ada masalah dalam menulis entry jika kita berniat yang baik dalam berblog. Ianya akan menjadi masalah dalam menulis entry bila korang nak buat duit semata-mata, betul tak? Ingat, ell pernah kongsikan entry yang bertajuk Blog Bukan Untuk Jadi Jutawan. Kalau korang buat blog sebagai diary, pasti korang sentiasa ada idea untuk menulis sebab diary sesuatu benda yang korang buat setiap hari. Kalau korang buat blog sebagai hobi, pasti korang tak kisah nak update ke tak. Sebab hobi sesuatu perkara yang buat korang enjoy.  Betul tak?

      Seriusly, entry yang ell buat mengenai Fikiranku Kecut tu sebenarnya memang ell nak kejar duit Nuffnang. Kalau boleh nak maintain traffic dengan update setiap hari. Bila kita terpaksa menulis, tu yang timbulnya copycats! Ada orang mengadu dengan ell sebab tak ada idea nak menulis entry. Adoi!! Kenapa ni? Korang buat blog ni seolah-olah perkara wajib update setiap hari. Jangan hilangkan keseronokkan berblogging ye kawan-kawan. 

     Duit sampingan tu hal kedua, bila korang dah seronok dengan blogging Insya Allah ada duit sampingan yang korang akan dapat. Walaupun ell cuma beberapa bulan dalam blogging ini, tapi ell tahu serba sedikit serba sedikit. Dulu ell update setiap hari blog tak ada pun dapat BE Nuffnang tu, tapi semenjak, dua menjak dan tiga menjak ni Alhamdulillah ada je rezeki. Ell ada pergi blog-blog lain, entry tak sampai pun 30 sebulan tapi BE banyak dapat. Apa-apa pun yang penting ikhlas dalam blogging. Ell berkongsi atas mengalaman ell sendiri dan tak ada apa yang ell dapat kalau tipu korang. Semuanya bermula dengan niat ber'blogging. Lastly, selamat berblogging!


Ranking: 5

{ 63 comments... read them below or add one }

Syat0za said...

idea sebenarnya belambak2.. tapi x tahu nk huraikan idea tu.huhu


December 19, 2010 at 2:21 AM
Nieza Micha said...

nice info ell... ^_^

tulah... yg pnting niat... huhu...


December 19, 2010 at 2:42 AM
iqbalhakimi said...

betul2..pernah rasa macam terikat sgt nak update apa sebab kepala pk sal traffic nuff..kadang2 update sal peribadi lagi feel...hehe..


December 19, 2010 at 3:17 AM
Tuan Penasihat said...

hmmmm.....
betul tu. biasalh orang baru, orang muda. kadang kadang gelojoh sikit. belajar dari pengalaman, nasihat dan perkongsian dari kawan2 blog.


December 19, 2010 at 4:14 AM
abah_izz said...

salam..samalah,kadang2 idea takde untuk tulis entri,

tak kejar nuff & traffik pun..masa dan keadaan yg membataskan ianya...apa2pun akan cuba memeriahkannya..:)


December 19, 2010 at 6:56 AM
Sitisifir10 said...

Asal2 saya blogging dulu Nuffnang takde lagi...dah ada Nuffnang pun saya tak masuk jugak lagi...masa tu saya menulis sebab saya nak menulis. Pasal idea tu jgn ckplah, kalau boleh nak jari sentiasa ada atas keyboard je...semua benda naktulis. Tapi bila perhati statistik betul2 baru perasan, e'eh...yg kerap2 masukblog kita ni kadang tu bukan masuk sbb kta buat entry baru, tapi berdasarkan carian dalam search engine dan naiklah trafik walaupun dari entry lama..itu sbb elok kalau kita buat entry yg ilmiah utk pembaca...kalau mereka tak masuk arini, insya ALLAH di lain masa masuklah mereka dan keluarga mereka :))


December 19, 2010 at 7:41 AM
i am S!L4H.. said...

mmg sesuai la entry ni tok sy.....omg....tp berblog ni tok sonok2..klo x update sebulan pon bole kan..ad org kisah x?lalalalala~*gile brsawang la gtu*muahaha


December 19, 2010 at 9:08 AM
i am S!L4H.. said...

mcm kne batang idong je pos ni...sy berblog suke2 je...klo x de entry sbulan pon x pe kan??bkn ad sape2 ksah kn...*gile brsawang*..hahahh


December 19, 2010 at 9:15 AM
Rozuan Ismail said...

kalau x de idea,refer pada suratkhabar just utk ambik idea..jgn copy paste..buat ayat sdiri..huhu..rangka draft kasar..baru ayat kita tuh menarik n cantik


December 19, 2010 at 9:24 AM
qasehraihan said...

dtg baca entri bernas..i dh follow u..u dh follw me??


December 19, 2010 at 9:38 AM
alienelliz said...

@Syat0za

zai, kalau ad idea, tulis sikit2, save draft dulu, nanti bila ad idea baru huraikan...kadang-kadang kita dpt idea nak hurai secara tak sengaja...dan ianya x perlu di paksa..hehe


December 19, 2010 at 10:57 AM
alienelliz said...

@Tuan Penasihat

hehe tu la, mcm ell dulu..adoi..serius rasa mcm menyusahkan kalau nak update setiap hari ni...yg mana mampu buat entry mcm ben tu ell mmg respek la...haha


December 19, 2010 at 10:59 AM
alienelliz said...

@Sitisifir10

macam tu lagi puaskan..rasa apa yang kita tulis tu dpt di kongsikan dengan baik...ilmu sampai akhirat tu..hehe


December 19, 2010 at 11:01 AM
alienelliz said...

@i am S!L4H..

haha siapa suruh update sebulan sekali?ell cuma kongsikan jgn paksa diri dalam menulis entry, mcm mustahil je update sebulan sekali sbb tu bukan blogger...haha


December 19, 2010 at 11:03 AM
HAZWAN17 said...

betul-betul blogging for fun.....


December 19, 2010 at 11:23 AM
She's retarded said...

dapat BE depend on luck kowt but blogging is fun!


December 19, 2010 at 11:58 AM
NuSaNa NoSa 91 said...

yeahhhh~ blogging dgn happy.. tamau tension2.. ^_^


December 19, 2010 at 11:58 AM
NuSaNa NoSa 91 said...

yeahhh~ betol tuh.. blogging dgn happy.. tamau tension2.. ^_^


December 19, 2010 at 12:08 PM
alienelliz said...

@She's retarded

mungkin jugak kan..hehe tapi kalau sekali dpt insya alah mudah untuk dpt kali kedua ketiga dan keempat.ekeke


December 19, 2010 at 12:14 PM
i am S!L4H.. said...

eh yeke?al;amak x boleh pggil blogger ke klo sbulan skali bru nmpk entry?hahaha
tp blogger ni pon ad kategori kan..lalalalala~


December 19, 2010 at 1:08 PM
En iLham said...

owh
terima kasih bagi tips macam ni
akan di applykan secepat mungkin
selalu jugak hilang idea nak menulis


December 19, 2010 at 1:15 PM
alienelliz said...

@i am S!L4H..

hehe betul bnyak kategori, pandai lagi dari ell..hehe


tolong bgtau ell, kategori mne yang update sebulan sekali dan dia masih di gelar blogger.tq..


December 19, 2010 at 1:20 PM
i am S!L4H.. said...

kategori kemalasan melampaui batas...ahahaha
*ohh salah jwb soalan ke*
okey abis smpai cni je..ttup buku..lalalala~


December 19, 2010 at 1:45 PM
Puteri Iqa Izyan said...

huhu.suke entri ni sbb selalu tadek idea. tp kan, bila letak je jari atas keyboard, taip punye taip kat new post. dah siap satu entri.haha :P


December 19, 2010 at 3:42 PM
Piah Becok said...

xpenah terpikir pasal duit. tau buat blog buleh dpt duit pun dari kak tijah hahahaha.. tp malas nak sibuk pasal duit. sebab duit bila-bila, dimana-mana pun buleh dicari kan? kan? kan? neway, entri anda sentappppp. kipidap inche alien


December 19, 2010 at 5:14 PM
Ain Zulaikha said...

masing2 ada cara masing2 kan? happy blogging.. :)


December 19, 2010 at 5:24 PM
alienelliz said...

@Puteri Iqa Izyan

depend pd org jugakan, ad org mudah dpt idea, ad org ssh dapat...apa-apa pun tgk pd niat berblogging..=)


December 19, 2010 at 5:51 PM
PiKOk said...

Pikok selalu rasa-rasa takde idea. tapi bila stat menaip..
mak aih panjang bukan main lagi entrinye...


December 19, 2010 at 9:42 PM
DiNaZ said...

aku kalu nak buat n3 nie sentiasa ada idea tapi tak berkesempatan nak update blog aku...so sementara nak bukak blog aku tulis dalam buku yang lebih dikenali sebagai dairi....


December 19, 2010 at 11:07 PM
alienelliz said...

@DiNaZ

wah..ad diary...great!!! dulu ell ad juga diary ni DiNaZ, tapi tak jalan la...haha agaknya malas nak menulis berbanding mnaip ni..hehe


December 19, 2010 at 11:11 PM
padin said...

emm redah je nak tulis entry apa wakakaaa
kadang2 aku tengok ramai blogger dah jadi wartawan part time keh3,


December 20, 2010 at 12:25 AM
alienelliz said...

@padin

haha mcm mne leh jadi wartawan tu padin..haha


December 20, 2010 at 12:32 AM
shida saje said...

aliene: nih link k ;)
http://i405.photobucket.com/albums/pp132/shida87/blog/blogadisBiru-1.png


December 20, 2010 at 2:08 AM
Azra Rahman said...

Senang je nak dapat idea bg aku, kaji orang sekeliling kau, tengok kelakuan orang, rajin kan diri membaca blog orang dan bukannya meninggalkan link semata-mata dan ikhlaskan diri dalam berblogging, perlu komited.


December 20, 2010 at 2:29 AM
Gayahspears said...

semangat nk berblog tp..hurm.. gayah xde idea nk tulis ape... so update seminggu sekalio pon okay jugak..hihi


December 20, 2010 at 9:41 AM
★ ⒶⒾⓈⓎⒶⒽ ★ said...

stuju..!!
setuju t0wk semuanyer...
mmg kdg2 ue xtw nak wt per...
laz2 tut0p jew...
abez cter..
ngee..~


December 20, 2010 at 4:19 PM
iniialahaku said...

idea yg bnyak last2 tepu sbb xtaw nk urai n masa xdak..


December 20, 2010 at 5:38 PM
alienelliz said...

@Azra Rahman

betul2..tu mmg mmbantu..+ sikit ye..komen pun membantu..hehe


December 20, 2010 at 6:19 PM
Mr. TN_SkY said...

kali nie mmg nice infO incik alien! admit it! ahahaa:p xperlu jual2 kuih lagi..ahaha


December 21, 2010 at 12:52 AM
.vna erman. said...

blog walking...nice blog!
feel free to follow my blog dear
http://www.vnazone.blogspot.com


December 21, 2010 at 11:38 AM
Ajie Mohd Tahir said...

yeah!like this.
hahaha.have fun in blogging.tak boleh ada rse trpakse.nnti hilang minat brblogging.XD
hppy blogging 2 u!;)


December 21, 2010 at 5:04 PM
misz beauty said...

saya berblog dari 2006 tak pernah fikir pun pasal de income from blog... org skang ni je kot yg selalu pikir... hihihiii.... my blog is my hard disk... tempat simpan memori untuk di lihat2 and di baca di masa depan... sy sendiri sengih sorg2 bila baca entry mula2 saya dulu..;-)


December 21, 2010 at 5:32 PM
alienelliz said...

@misz beauty

mmg best kalau mcm tu, ell ad buat turorial dkt blog sbb sng nanti nak rujuk..haha sambil2 kita blh sharingkan..hehe


December 21, 2010 at 5:52 PM
kiwi said...

Hi ell.. Lama tak singgah ;p
betul la ell. Kiwi pun asal buat blog just suka2. Sekarang pun suka2 lagi cuma entri banyak pasal GA & contest je..huhup


December 21, 2010 at 6:33 PM
Shahrin Oppa said...

betul tu ell..
bila ada keikhlasan barulah segala kerja kita mendapat berkat :)


December 21, 2010 at 7:59 PM
FarhanaFabulous said...

wah ell..tanks sudi share tau..


December 21, 2010 at 8:30 PM
simply nana said...

tulis apa yang berlaku pada diri sendiri n sekeliling jea....


December 21, 2010 at 9:22 PM
Afiq Din said...

en3 ikut mood je...
klu ade tu ade la...
klu xde, juz bw saje :)


December 21, 2010 at 9:53 PM
Shino said...

btul 2 ell...mmg kbnykn org brblog utk wt duit...bg shino sndri la, brblog ni adlh tuk nk kongsi pnglmn/info dgn kwn2...leh tau hal2 smsa...kn2...

shinoxyuna


December 21, 2010 at 11:16 PM
cikCEPET said...

hah tul tuh...
101% agree


:))


December 22, 2010 at 12:37 AM
Cikbelog said...

blog update sekali sekala jerk sebab banyak tuntutan lain lagi.tapiiii, kalau datang meroyan tu, hari-hari nak update..hehee hepi blogging :D


December 22, 2010 at 2:14 AM
JRY The Boonto said...

betul2. niat berblog perlu betul.hehe. Xperlu nak kejar traffik. update bila rasa ada idea:D


December 22, 2010 at 8:16 AM
tehr said...

kalau tulis dari hati kita sendiri, idea pasti ada
sebab hati sentiasa berbicara


December 22, 2010 at 11:54 PM
HENDRI said...

hi bro...
thanks for your share..
if you want
get my collection reference at
UNAND's REPOSITORY


December 23, 2010 at 11:45 AM
HENDRI said...

hi bro...
thanks for your share..
if you want
get my collection reference at
UNAND's REPOSITORY


December 23, 2010 at 11:46 AM
nub said...

ceq xpenah pon pasang nuppnang tuh.
xtaw pon menjadah tu apa.

blog semata mata suka hati ceq.
kalu dapat bantu reader2,bantu jaa..
kalu x..jangan susahkan depa..

ell tebaekk lah!


December 25, 2010 at 1:32 AM
alienelliz said...

@nub

huhu ape yg terbaiknya ni..haha thanks ya..insya allah, ad apa2 ell akan kongsikan..=)


December 25, 2010 at 1:46 AM
MIMIE AIZA said...

mmg kdg2 idea berkecai. hahaha


December 25, 2010 at 1:08 PM
alienelliz said...

@MIMIE AIZA

berkecai mnjadi abu..haha =)


December 25, 2010 at 2:46 PM
Cempakamelati said...

Terima kasih atas nasihat tu...


December 25, 2010 at 11:26 PM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO