Blog Bukan Untuk Jadi Jutawan

on 25 November 2010




Salam kekayaan, salam angan-angan..
     Peh!!! Baca tajuk macam orang dah profesional je kan??..[haha]..Tak adalah, ell masih baru lagi  dan masih  belajar lagi. Sebelum mulakan perbincangan, ell nak ucapkan terima kasih kepada Padinno pemilik blog Perjalanan Ini dan Warnnie Musah pemilik blog Bluedianthus. Ell banyak belajar dari diorang ni, diorang pun tak sombong nak jawab soalan ell yang pelik-pelik tu...[haha]...Tapi ada satu pesanan  Warnnie Musah yang ditujukan kepada ell dan ell nak kongsikan dengan semua bloggers.




"sama2 ell..Nasihat saya, kalau dulu kita pernah di bawah..
jadi bila dah sampai atas, jangan lupa tengok bawah balik ye..:) 
Terima kasih kembali.."
                                                                        -Warnnie Musah-

    Rasanya semua bloggers macam tu, kalau ell tanya berkaitan apa-apa sekalipun korang pasti jawab. Nak senaraikan semua nama macam tak cukup pages pulak..[haha]... Tapi yang paling Tip Top kalau ell tanya dia jawab macam bas express  tu  tiefazatie, pemilik blog tiefazatie.blogspot.com Ell banyak belajar pasal Nuffnang dekat dia. Thanks a lot ya tiefazatie..[hehe]...tiefazatie dah banyak dapat BE tu..Minta sikit..[haha]..



     Korang nak jadi jutawan dengan blog macam redmummy ke? Kalau niat korang buat blog semata-mata nak jadi jutawan baik korang lupakan. Selama ell buat blog ni, ada juga orang buat, pada mulanya aktif, tak tahu apa yang dia kejar sangat. Then sekarang ni dah tak update dah blog, bersawang la tersangat-sangat. Nak buat duit tu boleh, tapi korang kena jadikan blogging ni sebagi suatu hobi, dengan hobi barulah korang dapat buat keuntungan.

    Sebenarnya dulu ell ada juga buat blog semata-mata nak buat duit, sebab tu ell kongsikan pengalaman ell pada korang. Ell buat blog sebab waktu tu ell join program Affiliate dalam menjual e-book. Nak juga buat duit tanpa modal ni..[haha]..Namun tak ada satu pun dapat dijual..[haha]..Sebab ell bukan pandai pun dalam bab-bab perniagaan ni...Putus asa kemudian delete blog! Selesai.

    Kalau nak kata buat iklan Nuffnang sekali pun, bukannya daftar-daftar terus dapat RM 100 sebulan. Masa ell mula-mula daftar, minggu pertama tu cuma dapat RM 1 je..[haha]..Minggu ke dua cuma RM 1.25. Kalau korang nak buat duit semata-mata mesti korang dah putus asa! Tapi kalau korang jadikan sebagai hobi, tak adanya korang kisah dapat berapa yang penting korang teruskan hobi korang betul tak? Anggap je la Nuffnang tu sebagai hadiah kerana hobi korang yang suka berblogging.

    Ell nak bagi contoh kawan ell, Amir Farid. Pemilik blog  LifeLiveLove. Ell dah suruh banyak kali dah supaya dia letak iklan Nuffnang. Tapi dia tak nak, mungkin suatu hari nanti dia akan letak juga..[haha].. bezanya orang yang nak duit Nuffnang macam ell sibuk terkejar-kejar nak buat post la, nak cari follower la. Tapi dia releks ja. Kalau hobi, tak adalah nak menyusahkan diri betul tak?....Update blog pun semua original, tak adalah sampai terpaksa nak copy orang punya artikel.

    Apa yang penting, blogging lebih bermakna jika ianya hobi dan bukan untuk mencari kekayaan. Pada mulanya ell memang nak mencari kekayaan dengan program Affiliate. Tapi ell mula sedar, blogging ada kepuasan yang tersendiri dari mengejar kewangan..Selamat berblogging..[hehe]...

Ranking: 5

{ 38 comments... read them below or add one }

Izamir Ridzwan said...

sokong! buat kerana iklas mesti entry jd menarik.. betul tak?


November 25, 2010 at 10:03 AM
alienelliz said...

@Izamir Ridzwan

betul tu..hehe tapi entry ell menarik ke??hehehe


November 25, 2010 at 10:14 AM
Izamir Ridzwan said...

menarik,.. sebab byk info...ehheh sy sllu bca entry ell


November 25, 2010 at 10:17 AM
alienelliz said...

@Izamir Ridzwan

Terima kasih izamir...Sekadar berkongsi pengalaman..=)


November 25, 2010 at 10:23 AM
i am S!L4H.. said...

wahhhh entry ni....
gile best...hiksss


November 25, 2010 at 10:34 AM
Gayahspears said...

n3 terbaik~
sgt2 setuju~


November 25, 2010 at 10:34 AM
alienelliz said...

@Gayahspears

Thanks gayah, sekadar berkongsi..=)


November 25, 2010 at 10:49 AM
Aefa Aerisya said...

betul tu.. blogging sbg hobi lebih seronok..^_^
nak jugak jadi jutawan nih. tunggu bukak business nanti hehe


November 25, 2010 at 11:09 AM
LyNn'Azlina said...

sgt bersetuju! kita blogging as hobby bkn target nk kaya..hehe...samerla...saya pun penah ada blog psl cari duit jugak tp xjalan sgt pun...lebih baik kita blogging psl kita pny citer jer...lag senang


November 25, 2010 at 11:19 AM
chokeLy said...

sy sgt3 setuju..
nuffnang tu sekadar bonus tok kite.
kepuasan b'blogging tu t'baek ^^


November 25, 2010 at 11:26 AM
alienelliz said...

@Aefa Aerisya

kalau blogging sebab nak buka bisnes tak pe, sbb kita berusaha...Keluar modal + modal...hehe =)


November 25, 2010 at 11:43 AM
alienelliz said...

@chokeLy

@LyNn'Azlina

betul tu..dari hobi baru boleh buat duit..sikit pn x kisah...sbb ianya bonus..hehe


November 25, 2010 at 11:45 AM
Firdani said...

hikhik..boley ke jadi jutawan klu blogging?klu org femes lain la kn..dpt la beribu fom nuff et al..


November 25, 2010 at 12:12 PM
sibutiz said...

memang bloger newbie kaya saya bukan unutk itu,,
tapi bagi mbah2 atau suhu yang sudah jadi panutan bloger2...
pastidah jadi jutawan...


November 25, 2010 at 12:15 PM
alienelliz said...

@sibutiz

=)

@Firdani

itulah yg ell maksudkan...kalau nak jadi jutawan mmg tak boleh..tapi sekadar duit sampingan boleh la...=) tapi x best rasanya kalau buat blog untu cari duit semata2..hehe


November 25, 2010 at 12:25 PM
wAnA said...

yaaa...sy s2ju haha
skg ni ngh b'jinak2 ngn blog. Rase cm best lak :D
btw, gud article ell.. :D


November 25, 2010 at 1:05 PM
Hanis Azla said...

buat blog untuk berkongsi cerita.. itu lebih seronok rasanya..


November 25, 2010 at 1:39 PM
alienelliz said...

@Hanis Azla

betul tu..hehe

@wAnA

bestkan? sbb dapat berkongsi, sme mcm azla ckp..=)


November 25, 2010 at 2:04 PM
ChiKeDees said...

betoooiii tuew,,,kiter pun dah tak kesah sangat bab nuff ke haper...suka suki idop jew


November 25, 2010 at 3:04 PM
T@sh Sch@ said...

masa awal2 dulu tash byk gak dapat BE tp Nov ni langsung xdak ... apa kess erk??? hahhaha .. ni nak kene xtiv semula lah nieee


November 25, 2010 at 3:49 PM
misz FaTiN said...

sokong!!..like this en3..
buat blog utk share pengalaman n cari kawan2 baru sgt menyeronokan.. ^_^
Mr.nuff sbg sampingan je..hehe..


November 25, 2010 at 3:50 PM
saYuri said...

ade blog sbb nk luah prasaan ja..boley x ell??ahaha


November 25, 2010 at 6:16 PM
diana said...

paling best buat blog ni adalah
dapat ramai giler kawan2..
dulu mula2 berblog akak tengok orang tu cerita BE,
orang ni cerita BE memnag jadi teruja la sekejap..
dah lama2 rasa lantak pi la dengan traffik ke apa..


November 25, 2010 at 9:39 PM
Ryoki said...

hahaha... dl aku bt blog sbb kawan2 suma da blog.. and aku tlis pon suma base on per yang aku rs.. hahaha.. skrg bila tgk nuff bg duit.. rasa cmbest jer... tp bila tgk follower makin banyk (tk la sbnyk mn), rs segan plak nk tulis.. yer la.. my blog is personal blog, so, tkder la tips2 per.. just rant and babbling je.. hahah..

ps : anti ngn org yang ske kopi pes.. haha...


November 25, 2010 at 10:36 PM
alienelliz said...

@Ryoki

Haha ape nak dmalukan..org follor sbb blog ko best..Follower sikt tapi visitor ramai, itu yg best..=)


November 25, 2010 at 10:48 PM
tsaicoutic tranmorphersys said...

setujuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!...hehe


November 25, 2010 at 11:19 PM
Mata Hati said...

setuju..lebih memberi kepuasan bila kita menulis blog kerana minat dan juga untuk mencari kenalan baru. selain tu, dapat berkongsi info dan pendapat adalah perkara paling best dalam berblogging.


November 25, 2010 at 11:21 PM
biskut said...

dah agak dah akan ada blogger yang sentuh soal nih.Blogging suatu kepuasan aku rasa.Walaupun letak Nuff tapi aku tak amik pot.aku suka kalau blogger membaca entry2 aku itu lebih mendatangkan semangat aku.aku tak tau apa itu BE or ME,nak update pon sebulan sekali apa.

Berblogging lah demi minat dan sayangkan dunia blog.


November 26, 2010 at 1:15 AM
☆aDihAys☆ said...

hebat la ell..wat nuff semggu da dpt singgit..


November 26, 2010 at 1:22 AM
alienelliz said...

@☆aDihAys☆
hebatlah sgt..org lain minggu pertama dh bnyak dapat..haha


November 26, 2010 at 1:27 AM
Puteri Iqa Izyan said...

yap.betul3..
slalu jugak rase down bile tgk duit nuffnang sikit.tp cepat2 igtkan ber'blog' bukan krn duit.tp krn...krn ape eyk? hehe.. tah :P

blog sebab nak cari kawan..yeah ;D


latest : kerana keterlucahan melampau.


November 26, 2010 at 9:49 AM
alienelliz said...

@Puteri Iqa Izyan

Kalau buat blog untuk cari kawan lagi best. Bila seronok dengan blog rasa macam Chat dekat FB pulak..haha


November 26, 2010 at 12:02 PM
HAZWAN17 said...

lets blogging for fun....


November 26, 2010 at 3:01 PM
nub said...

xpenah taw pun nuffnang tu apa..
hahak


December 25, 2010 at 1:36 AM
hoyahadis said...

info terbaek untuk org yg bru belajar cam sye ni..


January 26, 2011 at 9:24 AM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO