Nilai Seorang Follower

on 26 November 2010


Salam Ikatan Follower Berpanjangan...
    Dah lama ell nak tulis pasal post ini, tapi tak tertaip...[haha]...Sebenarnya ell dapat idea menulis post ini dari Lisa Arissa pemilik blog diarylovelisa.blogspot.com. Blog yang bagi ell tersangatlah kreatif dan cantik. Kalau korang belum pergi blog Cik Lisa Arissa, silakan singgah..[hehe]..Tajuk post menarik minat ell untuk berkongsi.

"I follow you, You follow I back" menaikkan follower!



   Menarikkan? Tersentap buat seketika bila ell baca post beliau. Follower dapat kita maksudkan sebagai seseorang yang akan mengikuti perkembangan blog kita betul tak? At least, kalau kita ada 300 follower, 150 yang akan datang ke blog kita apabila kita ada post-post terbaru. Baru ada nilai kita follow, senang cerita baru ada 'function' jadi follower. 

    Dulu masa mula-mula ell buat blog pun, ell follow orang blog orang sebab nak dia jadi follower blog ell. Sebab jeles dengan blog ell ramai follower..[haha]..Tapi, sekarang ni baru ell perasan. nilai sebagai seorang follower tu dah hilang. Sedih tersangat-sangatlah sedihnya sebab ell nak buat blog nampak macam hebat dengan ramai follower. Tapi hakikatnya tak pun. Follower bukanlah lambang ramainya sesebuah pengunjung datang ke blog kita. Ell ada pergi ke satu blog ni, follower sikt je, tapi BE Nuffnang dah banyak kali dapat. Apa maksudnya tu ye?..[hehe]...Namun tak semua blog macam yang ell maksudkan. Ada juga blog ramai follower dan ramai pengunjungnya, cuma tidak banyak blog yang macam tu.


     Seriusly, dulu masa awal-awal buat blog, ell cuma tulis, "Followed!" dekat shoutbox korang. Then bertambah follower ell..[haha]..Gila jujur mamat ni..[haha]..Kalau korang tak percaya, korang cubalah sendiri.  Tapi, kadang-kadang serba salah juga bila ada orang tulis, " Follow me back! "..Kadang-kadang ell follow juga sebab nak mudahkan blogWalking. Tapi sebelum ell follow, ell akan baca post dia dulu, kalau menarik ell follow lah..[hehe]...Sebab bila kita follow blog dia sebab sesuatu yang best kat blog dia adalah lebih bermakna dari kita main follow-follow sesuka hati. Betul tak?


     Cuba bayangkan artis yang mempunyai ramai ahli di fans page beliau, tapi bila buat persembahan, buat lakonan, berapa kerat je peminat yang datang. Agak-agak korang sedih tak artis tadi?..[haha]...Jauh gila bagi contoh artis..[haha]...Tapi korang fahamkan maksud ell? Follow lah blog yang korang rasa nak follow. Ikhlas, jgn follow macam ell buat dulu hanya sekadar nak nampak gempak! Kalau nak dapatkan BE sekalipun, Nuffnang tidak pandang pada follower, Nuffnang pandang pada jumlah pengunjung..[haha]..Alamak, ell terasa juga tu..[haha]... Selamat berblogging semua!!!!



Ranking: 5

{ 40 comments... read them below or add one }

Nur Shareena.. said...

Betul2.. dulu pon saye follow org sbb nk dpt follower balik . Tpi sekarang tengah stop following satu satu . Jenuh jugak la.. T__T


November 26, 2010 at 10:31 AM
M@huJadiBuDakBaek said...

alieneliz::nk tnye..ley aja anys x???cm ne nak wt d akhir post de cm alieneliz yg kt bwh 2..."anda mungkin juge meminati"...tlg ek aja...xthu..huhu


November 26, 2010 at 10:43 AM
sibutiz said...

nice post...
like it...


November 26, 2010 at 10:44 AM
Nik Ha said...

salam kenal Ell. Akak mmg follow sbb minat dgn cerita/blog yg menarik. Tak pernah tulih pun kat shoutbox mana2 blog utk follow blog akak balik ;)Blogwalking hanya utk blogshop & mohon izin exchange link.Kalau just say hi semata-mata nak up traffic tak pernah buat pun. nampak sgt tak ikhlas..he..he..tapi depends kat masing2 lah.


November 26, 2010 at 11:21 AM
DiaUmaiNiNaz said...

salam...rasenya mcm ni lah target dinaz...jd follower yg ikhlas...tingkatkan trafik dgn cara yg berkesan..


November 26, 2010 at 11:33 AM
alienelliz said...

@M@huJadiBuDakBaek

salam anys,
anys pergi ke laman web ni,
http://www.linkwithin.com/learn
isi email, blog link, platfrom, width (brapa petak anys nak) then pilih sama ada nak tulisan terang atau tidak.. GET WIDGET..lastly ikut seperti yang dia ajar..hehe harap membantu..=)


November 26, 2010 at 11:58 AM
alienelliz said...

@Nik Ha

Betu tu kak, depend juga kepada tujuan kita buat blog..hehe


November 26, 2010 at 12:00 PM
i am S!L4H.. said...

ell..follow me......
*jename bedak tu la..lalalalala


November 26, 2010 at 12:26 PM
Aefa Aerisya said...

dulu aefa masa masih hingusan pon sesuka hati je follow. tapi skrg tak dah.. aefa follow blog2 yang best dibaca je.. :)


November 26, 2010 at 2:42 PM
kobEj0rdan~ said...

bro, den pon ade entry pasal follower ni:)


November 26, 2010 at 3:00 PM
Gayahspears said...

setuju2...
jap2 gayah nk check.. da polo alien ka lum..huhu


November 26, 2010 at 4:06 PM
Noor Faezah Mazli said...

tersangat la menarik entry ini. like this~


November 26, 2010 at 4:18 PM
alienelliz said...

@Noor Faezah Mazli

thanks..sekadar berkongsi..hehe


November 26, 2010 at 4:29 PM
amal_fc1303 said...

entry nie menarik la..
sgt2 menarik..
follower sekdar kawan2 jer.


November 26, 2010 at 4:42 PM
Cik Alin said...

cik alin pn mcm tu jugak..
sekadar meramaikan majlis..
tp hargailah mereka seadanya..
kang majok terus xfollow pulak..huhu


November 26, 2010 at 4:49 PM
zEeQa ~ aJiE said...

nak follow org mestilah kena ikhlas!
mana boleh paksa org follow balik.
huhu~~


November 26, 2010 at 6:00 PM
Bos said...

follower teramat-amatlah penting..kalau takda followers,macam negara takda rakyat..


November 26, 2010 at 6:42 PM
alienelliz said...

@zEeQa ~ aJiE

haha macam mrh sgt je..haha


November 26, 2010 at 7:17 PM
NuSaNa NoSa 91 said...

asal ramai sgt wat en3 sal followers nih?? =.="


November 26, 2010 at 7:31 PM
misyamissyou said...

yup2..kalau ell prasan la masuk blog kite de plak msj pasal follow2 ni..tak nak wat mcm tu sbnrnye tp hurmm...agak rimas suruh follow balik..same gak cm ell kalau org tu suro follow me back, bace dulu post dia..rasa nak follow baru follow..hehe


November 26, 2010 at 7:48 PM
Lisa said...

heyyyyyy, follow lisa ok? kalo tak sembelit sepuluh hari! huahua


November 26, 2010 at 8:22 PM
alienelliz said...

@NuSaNa NoSa 91

musim entry pasal follower kot..haha


November 26, 2010 at 8:24 PM
alienelliz said...

@Lisa

Bukan dh follow kamu ke lisa??haha blog lisa mmg best! keep it up..hehe


November 26, 2010 at 8:24 PM
caramel said...

hahaha.. menarik post nih..
ala kebiasaanya owg baru mmg mengharapkan follow dye balik.. awal2 mesti main follow je... pas dah bnyk follower, xingin pown nak follow sesape..


November 26, 2010 at 8:26 PM
Faizal Fredley said...

NK FOLLOW BLOG ELL SB BLOG ELL BEST....HEHE


November 26, 2010 at 8:46 PM
alienelliz said...

@Faizal Fredley

terharu sebentar..haha thanks..sila beri tunjuk ajar ya..=)


November 26, 2010 at 8:55 PM
gigi rongak said...

haha.. setuju sangat2..folo biar ikhlas. jgn folo tp lps tu x ikut pkembangan blog tu pun..haha


November 26, 2010 at 9:19 PM
Far8 budak baik said...

tersangatt lahh best entry niii likeee
=)


November 26, 2010 at 9:52 PM
Far8 budak baik said...

nnti flw aku ehhh hahahahahahahahahaha
gelak guling guling =p


November 26, 2010 at 10:03 PM
Aliya Jaafar said...

sekadar berkongsi, tapi kadang2 bila kite follow blogger baru buat mereka lebih semangat nak blogging andd share more creative,best, menarik and semuanya la untuk folower dia.. betul kan? bila tgk ramai follower, makin semangat nak kongsi tips and macam2 lg cuz taknak menghampakan follower :) anyway, ni pendapat saya :)


November 26, 2010 at 11:23 PM
alienelliz said...

@Aliya Jaafar

Betul kata kamu tu..macam saya first buat blog dulu..hehe yg saya maksudkan follow tapi hakikat tak follow pun setiap post yang kita buat..

Btw, thanks for sharing, terbuka juga minda saya..=) thanks ya..hehe


November 26, 2010 at 11:48 PM
Sern said...

memang best tau dpt banyak follower ni..tp...brapa ramai yang setia BW blog kita kan??huhu..sedih taw..eheheheh...!~~


November 27, 2010 at 1:18 AM
♥-- emieysandra --♥ said...

setuju sgt tu..
nilai sbg seorang follower dah hlang..yg ade, i follow u, u kne follow i blik..


November 27, 2010 at 1:19 AM
alienelliz said...

@Sern

ish..jgn sedih sangat..hehe


November 27, 2010 at 1:39 AM
Guntz said...

da follow noona elly... ahaha XD


November 27, 2010 at 8:33 AM
tiha said...

betul tu follower tu pentingkan tanpa follower camna sesuatu blog itu nak berkembang...^__^


November 27, 2010 at 9:06 AM
Asma Haha said...

betul cakap alienelliz... :-)


November 27, 2010 at 9:40 AM
wAnA said...

" i follow u , u follow me back "
suke r ayt tu.. , interesting haha


November 27, 2010 at 10:48 AM
Mimie said...

Ell dah followed blog mimie?haha.


November 27, 2010 at 3:51 PM
zmah said...

Kita follow satu-satu blog yang kita minat dan berguna untuk kita.


November 28, 2010 at 6:03 AM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO