Komen Guna Akal, Jangan Komen Guna Kepuasan Dan Keseronokkan!

on 23 December 2010

Salam..
       Harap semua pembaca blog Alienelliz sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Setiap hari pasti akan ada blog-blog baru yang di bina, pelbagai tujuan yang kita susun dalam pembinaan blog tersebut, terpulang pada korang semua yang penting tidak melanggar peraturan blogging dan hukum Allah. Bukan mudah untuk menjadi seorang blogger yang mana penulisannya menjadi rujukan oleh orang lain. Kata mereka yang sudah lama dalam dunia blogging ini, "Semakin ramai pembaca kita, semakin ramai juga yang membenci kita". Alhamdulillah, blog sekerdil ini masih belum ada yang membenci penulisan ell. Namun ell sangat berharap korang semua sudi pemberi idea, pendapat atau menegur apa sahaja yang ell tulis sekiranya ada kesalahan. Sesunggunhnya ell juga manusia biasa yang pernah buat kesilapan.


      Setiap teguran pastinya mempunyai adap atau dengan kata lain mempunyai tatacara yang perlu kita ikuti mengikut situasi tertentu. Post kali ini ell cuma nak tekankan mengenai blogger yang memberi komen tanpa mendedahkan identiti. Perkara seperti ini sememangnya menjadi bahan cerita pada para blogger lain yang mungkin pernah mengalaminya. Pada pandangan ell tidak salah jika kita komen di entry blogger dengan merahsikan identit tapi biarlah komen yang bernas bukan komen ikut perasaan atau kata lainnya cari pasal! Kita bukan membuatkan penulis suka sebaliknya kita membuat penulis membenci dengan kita.

     Semakin hari semakin ramai yang komen dengan menegur dengan cara yang tidak betul, menuduh penulis tanpa ada bukti, seolah-olah dia ada betul! Penulis adalah salah! Kalau korang betul, kenapa merahsiakan identiti? Komen di selitkan dengan perkataan-perkataan yang menjijikan dengan harapan menegur adalah tidak patut di lakukan. Korang berani komen yang bukan-bukan, berani tuduh yang bukan-bukan tapi korang takut terima kenyataan sebab itu korang rahsiakan identiti korang. Korang rasa puas dengan apa yang korang buat, tapi korang buat orang lain tak suka dengan apa yang korang buat. Adakah itu yang korang nak?

      Kalau korang buat sebab seronok mengenakan blogger lain, korang silap. Walaupun korang tak di kenali tapi Allah cukup mengenali korang. Tolonglah, jangan menyusahkan orang lain. Tolong jangan cari publisiti murahan yang orang lain tak suka. Entry ini ell buat khas untuk diri ell dan juga motivasi untuk anak-anak, cucu-cucu dan semua generasi ell akan datang..[hehe]..Enjoy blogging!! Yeaaah!!!


Ranking: 5

{ 41 comments... read them below or add one }

Syat0za said...

tu la paseii, bukti ada kat entry tapi dia ckp macam xada bukti, apee daaa.. xbace ke? O.o haha
betul x ell?ngaa`


December 23, 2010 at 2:06 AM
Affan Ruslan said...

Salam ziarah.
Betul, jangan terlalu memburuk2 seseorang dalam blog. Yang penting, batas2 tu kena jaga.
:)


December 23, 2010 at 2:13 AM
Kayun said...

heee..saya setuju..bila timbul sesuatu isu kan, mesti ada yang setuju ngan tak setuju kan..lepastu, kadang-kadang akan timbul komen-komen yang agak kasar jugak lah..huhu..selalunya berlandaskan tiket anonymous la..sedih pulak saya kadang-kadang bila baca komen-komen membunuh jiwa mcmtu..haha


December 23, 2010 at 2:18 AM
aienz nawawi said...

yes setuju sgt
wat pe lah nak g serang org n tuduh org bukan2
nak komen tu komen je la
tak pun bg pendapat yg bernas utk penulis
kan bgus tuh


December 23, 2010 at 2:28 AM
alienelliz said...

@Kayun

tau x pa, bnyak juga org yg ell tgok kne maki hamun, padahal x ad bnda pun nak di marahkan..pelik2 je..


December 23, 2010 at 2:29 AM
alienelliz said...

@aienz nawawi

tol tu, dapt juga kongsi pndapat,bercmbahlah juga minda... tmbah pahala pula, bnyak untuk maa..=).


December 23, 2010 at 2:30 AM
alienelliz said...

@nub

err..hehe entry untuk anak ell nanti..haha kne wat best2, nanti kalau anak tengok..malu kalau x best..ekeke gurau je bro..haha


December 23, 2010 at 2:35 AM
Tuan Penasihat said...

betul betul betul.
tapi mungkin tak org yg tinggai komen camtu bukan seorang blogger. maksudnya tidak mempunyai blog. yang mana main terjah aje ikut result serch. pastu terjumpa tajuk n terus tinggai komen. bole ker jadi camtu?


December 23, 2010 at 3:23 AM
Asrol Mania said...

aku nah kene kat blog orang, entri macam haram, pastu aku komen cara baik dan show la diri sdiri, pastu ada sorang ni ntah pape x puas hati ngan aku hentam aku plak.. dia? jd anon. pengecut... betol la, kalo da rs diri tu betol, watpe nak hidekan diri.. kan?

Entri terkini dari Apa Kata Survey Asrol Mania
-> 7 Ciri Tajuk Entri Terbaik
-> 6 Perkara Blogger Yang Berkira
-> 5 Ayat Komen Yang Hangit


December 23, 2010 at 5:18 AM
Ain Atika said...

ye..memang ada dikalangan blogger menegur secara x sopan.tidak ada ciri ciri blogger yang baik dan x membina.mesti elakkan dari berbuat demikian.


December 23, 2010 at 5:45 AM
Ain Atika said...

apa yang kita nak bt kalau ada blogger yg x berhemah macam ni...? mempersendakan orang lain.trk betul perangai blogger sebegitu.


December 23, 2010 at 5:48 AM
Kayun said...

heee...td saya kebetulan bw kat blog sembang tu..ada komen2 yg menyakitkan hati pulak ya kat situ..tak terbayang pulak saya sampai mcm tu bahasa yg si penulis komen tu sanggup tulis ..huhu..


December 23, 2010 at 6:23 AM
ab@h_Izz said...

salam ell..kita mengharapkan komen,bukan kondem. Kalau betullah penulisan kita ada yang salah atau yang tidak kena biarlah komen itu membina bukan yg membinasa....


December 23, 2010 at 6:42 AM
chentaMAYA said...

gua pn bblog utk suke2 je. haha~


December 23, 2010 at 8:39 AM
cik zaza said...

betul tu tapi kdg2 manusia dah tak tahan sabar lepas tu di cmpur pulak dgn komen org yg menyokong bnde yg dia mrhkn lg la bertambah mrh tu yg keluar bnde2 tak sepatutnye atau mgkin dia mmg kurg ilmu bkaitan dgn islam.wallahu a'lam.. =)


December 23, 2010 at 8:41 AM
NuSaNa NoSa 91 said...

ecehhh~ ank cuuc xbleh bla tuh.. ha3~ =.="
btw, betol tuh.. klu ano yg komen, tp guna cara baik, ok lg.. ni x, duk caci maki je.. org camni patot dibag pelempang laju2 je.. tehehehe~ ^_^


December 23, 2010 at 8:57 AM
sibutiz said...

yupz,saya setuju...
i like it.


December 23, 2010 at 9:15 AM
alienelliz said...

@Kayun

membunuh tapi membina tak pa, ini cam hampeh je teguran..perkataan karut semua keluar....


December 23, 2010 at 11:23 AM
alienelliz said...

@Tuan Penasihat

kalau ad org mcm tu mmg x guna la..jalan2 tetibe nak komen tak tentu pasal...kalau betul x pa...ni merepek meraban je..


December 23, 2010 at 11:25 AM
alienelliz said...

@Asrol Mania

org kalau tak puas ati mmg cmtu Asrol Mania, dia ingat org sukalah buat cmtu...


December 23, 2010 at 11:27 AM
alienelliz said...

@Ain Atika

biar je dia komen, sbnrnya komen yg dia buat tu untuk tegur diri dia je..haha


December 23, 2010 at 11:29 AM
Nur Azila Ismail said...

tq ya tok . cucu akan mengingatinya :)


December 23, 2010 at 11:44 AM
misz beauty said...

awk benci tak ngan beauty punya blog?? huhuhu...;-)

nak tumpang iklan kat sini ye...

2011 promotion... Please visit http://miszbeauty.blogspot.com/2010/12/promotion-for-fizzy-ilham-photography.html for details... TQ :-)


December 23, 2010 at 12:51 PM
Nieza Micha said...

nice entry ell..^_^

wah.. dah prepare awal2 untuk anak2 cucu2 ell akan datang eyh.. bagus2.. hehe...:D


December 23, 2010 at 1:48 PM
saya KILA said...

betul tu . kalau nak tegur pun pandai lah buat ayat . yang membina . nie , maki hamun pulak . cuba kalau dia yang kena macam tu , padan muka . hahaha =='


December 23, 2010 at 2:17 PM
Piah Becok said...

saye setuju! nak komen menegur pun, ayat bertapis la sikit. kenela ade tomakninah nye.. kalu tak, sesia je kene kutuk dgn orang lain. good entry ell


December 23, 2010 at 2:24 PM
Rt-qaH said...

ell tQaH pun pernah kena.tp bukan komen membina atau nasihat lebih kepada komen mengutuk dan memaki tQaH..mcm apa je..sabar jelah tQaH..=(


December 23, 2010 at 4:41 PM
padin said...

hehehee nak rahsiakan identiti konon, pirrah batuk.. keh3.. aku sokong ko ell, kalau nak mengomen ke, apa ke, serlahkan diri sebenar kan, bg komen yang membina jauh lebih baik dari komen yg xde asas wakakaa wah melalut sudah...


December 23, 2010 at 5:10 PM
MIMIE AIZA said...

semakin hari semakin susah dunia blog ni


December 24, 2010 at 1:55 AM
alienelliz said...

@saya KILA

haha tau tak pe, masalahnya dia pun takut tu siap rhsiakan identiti...haha komen org bukan main, diri sendiri takut kne komen...tol tak?


December 25, 2010 at 12:03 AM
alienelliz said...

@padin

tau x pa padin, dia takut dia kne bahan uji kaji balik kpt, tu yg rhsiakan identiti..haha


December 25, 2010 at 12:03 AM
tiefazatie said...

wah...kata2 ell...sasterawan btol la..hihi..


December 25, 2010 at 3:21 AM
Syat0za said...

sedih tol bile org bace xfaham ni..wuuu T.T


December 25, 2010 at 9:32 AM
NuSaNa NoSa 91 said...

ell~~ bila nk update?? ke mana m'ilang?? knp baru tau keen tukar layout ngan header?? =.=

p/s: byk pertanyaan nih~ ecehh~ ^_^


December 25, 2010 at 3:19 PM
iris syuhada said...

stuju ngan ell!! wat pe kalau tgglkan komen utk mengutuk2 free dpt dosa bek bace entry dan bg komen yg membina... x gitu???


December 26, 2010 at 12:15 AM
alienelliz said...

@iris syuhada

betul tu cik iris syuhada..bg komen membina dpt kita betulkan apa yang kurang. kalau duk nguntuk x dpt ape pn..dosa jg mari..hehe =)


December 26, 2010 at 2:04 AM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO