Blog Sebagai Rumah

on 02 December 2010

Salam...
       Alhamdulillah, bersyukur kita masih hidup di muka bumi Allah ini dan ell bersyukur kerana masih mampu untuk berkongsi dengan korang semua dan  kerana di beri award walaupun ell ni hanya blogger biasa, tanpa korang, ell tak mampu untuk menulis mahupun berkongsi pengalaman di blog ini. Thanks ya..[hehe]..

kurekurekecik.blogspot.com (Friendship Award)  
joyahkepoh.blogspot.com (Pemilik Award)


syatozapunyer.blogspot.com (Pendekar Terhebat & Friendship Award) 

Minta maaf kepada pemilik sebenar award Friendship Award dari syatozapunyer.blogspot.com tak dapat nak bagi link sebab tak ada URL blog dekat reward tu, lain kali tulis URL blog kerana masih ada orang yang sudi bagi link ke blog kamu..[haha]...

     Sekarang ini musim cuti sekolah pastinya ramai saudara mara yang berkunjung kerumah korang untuk mengeratkan lagi silaturrahim sesama manusia. Maka, rumah kita hendaklah sentiasa bersih, kemas dan semestinya sejuk bila mata memandang baik mata kita mahupun mata orang lain. Rumah seolah-olah melambangkan siapa penghuninya. Kalau kemas rumah maka kemaslah juga orang yang tinggal di dalamnya. Kalau bersepah rumahnya? Agak-agak macam tu jugalah orangnya?..[haha]..Sebab tu lah setiap kali ada orang nak datang mama akan suruh ell kemas rumah...Kadang-kadang malas jugakan??..[haha]...

        Cuba korang kaitkan rumah dengan blog korang. Pasti akan temui beberapa persamaan yang boleh diambil untuk tingkatkan kualiti blog. Paling jelas adalah kekemasan blog itu sendiri sama seperti kemasnya rumah bila ada seseorang yang ingin datang. Blog yang kemas dan menarik dapat membantu seseorang pengunjung itu memberi tanggapan yang baik terhadap blog kita. Walaupun post kita belum di baca, namun di sebabkan kekemasan yang ada ianya mampu untuk menambah minat kepada pengunjung untuk membacanya. Contoh lain yang dapat ell berikan ialah ketika seseorang ingin membeli buku/majalah/komik dan sebagainya, kulit buku tersebut akan menjadi suatu daya penarik untuk kita beli buku tersebut! Kerana kulit buku adalah suatu perkara yang di lihat terlebih dahulu sebelum membelinya. Begitu juga dengan blog dalam pemilihan template yang kemas dan penyusunan gadget yang teratur.

      Bagaimana pula dengan persiapan-persiapan jika ada saudara-mara hendak datang ke rumah? Pastinya kita sudah bersiap awal dengan berpakaian yang sopan, cantik dan menutup aurat. Kadang kala kita sediakan makanan bagi saudara-mara yang jauh perjalanannya, kita sediakan tempat solat, tempat berehat dan sebagainya. Cuba korang bayangkan bila semua itu kita tidak sediakan? Masa mereka sampai baru kita terkial-kial mencari pakaian yang sesuai, baru nak mengemas rumah. Adakah tetamu suka dengan pembaziran masa untuk tunggu korang? Apa yang ell nak kongsikan, pastikan blog korang ringan dan tidak terlalu berat, jangan biarkan peminat blog korang lari hanya kerana blog korang yang lambat loading..[hehe]..Gaya cakap macam profesional la...[haha]...

     Terus terang ell cakap yang ni ell tak buat tapi sekadar berkongsi kerana ianya suatu yang menarik. Terpulang pada korang nak buat ke tak nak..[hehe]...Sekadar berkongsi..Bagi buah tangan dekat tetamu sebelum balik, barulah tetamu nak datang lagi. Banyak blog-blog yang ell lihat sekarang ni bagi buah tangan dekat tetamu diorang. Biasanya ell cuma balas jejak siapa-siapa yang datang dekat shoutBox diorang.

 " Terima Kasih, nanti datang lagi ye..hehe"

     Tapi ada cara yang lagi menarik, tak perlu bagi hadiah yang membelanjakan kos, tapi cukup sekadar menyediakan gambar penghargaan kepada semua follower blog korang. Selain dari merapatkan hubungan antara follower, ianya juga dapat menarik pengunjung datang ke blog korang. Bukankan ianya menguntungkan?..[hehe]..Kalau tak faham, lihat penghargaan yang ell buat dekat atas, mesti korang faham macam mana ianya mampu untuk memberi traffic ke blog korang, tapi ingat! bagi award kena ikhlas bukan semata-mata nak traffic!...[hehe]...Kena fikir nak bagi award tu, nak cari kawan atau nak cari lawan..
Selamat Berblogging Semua!



Ranking: 5

{ 18 comments... read them below or add one }

belogmummy said...

tumpang lalu n singah sebentar ye....

sila lah lawat blog saya...


December 2, 2010 at 10:55 AM
LyNn HaMzAh said...

betul tu...blog nie ibarat rumah...walaupun pun tak berkunjung secara rasmi berkunjung di blog pun dah memadai...


December 2, 2010 at 11:03 AM
CikLiyana Hati Getah said...

Wah banyak nya dapat....tahniah!!


December 2, 2010 at 11:09 AM
Gayahspears said...

wah... byknye award...hihi


December 2, 2010 at 11:36 AM
alienelliz said...

@CikLiyana Hati Getah

banyak sebab kumpul buat koleksi...haha


December 2, 2010 at 11:56 AM
alienelliz said...

@Gayahspears

haha cik gayah lagi banyak..haha


December 2, 2010 at 11:56 AM
me suya said...

bnyak nyer award ell
jeles3


December 2, 2010 at 12:08 PM
zazaw said...

waa ..
baaanyakk nyer award
dah macam shout award pulak
heehe :))


December 2, 2010 at 12:23 PM
alienelliz said...

@zazaw

haha itu perli ke ape tu..haha org lain lagi bnyk la..haha


December 2, 2010 at 12:29 PM
sibutiz said...

senengnya jika punya award banyak kaya itu...


December 2, 2010 at 1:09 PM
nUR_rOsALiNdA said...

Salam singgah
Saya link ye


December 2, 2010 at 1:59 PM
Fyzal said...

analogy yang memang masuk akal.. blog umpama rumah .. sangat setuju.. itu memang analogy yang bijak. :)


December 2, 2010 at 2:07 PM
alienelliz said...

@Fyzal

Terima kasih..sekadar berkongsi..hehe


December 2, 2010 at 2:22 PM
cemomoi said...

kalu ada makan-makan lagik best yea


December 2, 2010 at 5:17 PM
tiefazatie said...

en.ell camne awk edit ek award2 tue cmtue??hihi


December 2, 2010 at 7:23 PM
alienelliz said...

@tiefazatie

huhu guna adobe photoshop..tuan punya award mrh tak tetibe award dia bergabung??haha


December 2, 2010 at 7:31 PM
tiefazatie said...

owh...ala..ifa xpandai nie..haha..sbb xamik creative multimedia..kalu coding2 blh la..haha..

xtau la..kalu dorg marah pun xleh watpe..haha..blog ell pun..


December 2, 2010 at 7:39 PM
joyahLisa said...

hey..
ada award from me lahhh..
nice to been here darll..
keep it up :)


December 2, 2010 at 10:04 PM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO