Tutorial Cara Nak Buat Blockquote | Blockquote Tiada Pada Kod HTML

on 06 December 2010

Salam...
     Rasanya dah lama ell tak buat tutorial..[hehe]..Bukan apa ell ni tak pandai nak edit-edit kod HTML ni. Tapi disebabkan ell ni tak pandai maka ell mencari. Tambahan lagi, ada orang tanya pula. Jadi ell yang tak tahu nak buat ni pun boleh jadi tahu sebab ell cari tutorialnya. Sebelum tutorial dimulakan, pastikan korang buat backup dulu. Mana tahu dengan tutorial ini mampu untuk menjadikan blog korang makin 'cantik'. So, nanti dapat betulkan semula..[haha]...

Tak Ada Blockquote Pada Kod HTML?
Kalau korang tak jumpa blockquote pada kod HTML, korang boleh ikut tutorial bawah ni. Kalau dah ada, korang just skip dan terus pergi tutorial untuk letak gambar backround pada blockquote korang.
  1. Pergi ke Design =>Edit HTML.
  2. Cari "  ]]></b:skin> ". 
  3. Copy dan paste kod HTML di bawah ini di atas ]]></b:skin>


    .post blockquote { 
    background: url(URL BACKGROUND);
        border-top: 1px dashed #FF0080;
        border-left: 1px dashed #FF0080;
        border-right: 1px dashed #FF0080;
        border-bottom: 1px dashed #FF0080;
    }
  4. Dah buat? Cepatnya..[haha]..Ok, pergi step seterusnya dekat bawah ni untuk letak gambar background pada blockquote.


Cara Letak Gambar Background Pada Blockquote.
  1. Pergi ke Design =>Edit HTML.
  2. Cari " .post blockquote { ". Nanti korang akan jumpa di bawahnya seperti ini.


    background: url( URL BACKGROUND );
        border-top: 1px dashed #FF0080;
        border-left: 1px dashed #FF0080;
        border-right: 1px dashed #FF0080;
        border-bottom: 1px dashed #FF0080;

  3. Gantikan " URL BACKGROUND " dengan URL gambar yang korang nak.
  4. Save!

Cara Guna Blockquote Pada Post


  1. Buat post baru yang bertajuk "Terima Kasih Alienelliz".
  2. Tulis apa-apa sahaja yang berkaitan dengan blog Alienelliz ini. Pastikan ada link ke blog Alienelliz.[haha]..
  3. Kemudian 'select' pada ayat yang korang nak letakkan blockquote.
  4. Klik pada icon blockquote di Menu Post.
  5. Publish!
  6. Lihat hasilnya (Klik Sini)






Ranking: 5

{ 33 comments... read them below or add one }

Asrol Mania said...

Owh.. Sebelum ni pakai jerk quotes ikot template.. hahaha...

Terbaru dari Asrol Mania:

~ Kecik-kecik Da Otak Bisnes | Anak Sape Ni?

~ Fogging / Semburan Aedes Tak Kena Pada Waktu | Apa Kata Anda?

~ 12 Kesilapan Kita Berblogging

Jangan lupa follow..


December 6, 2010 at 10:03 AM
Nieza Micha said...

woahhh... boleh try nih... huhu!~


December 6, 2010 at 10:12 AM
alienelliz said...

@Asrol Mania

haha biasalah, dulu ell tak guna pun quotes ni..haha


December 6, 2010 at 10:19 AM
alienelliz said...

@Nieza Micha

sila2..jangan lupa baca basmallah...haha


December 6, 2010 at 10:49 AM
Aefa Aerisya said...

ell.. apa sbnrnya fungsi blckquote tu ek? eheh


December 6, 2010 at 11:29 AM
alienelliz said...

@Aefa Aerisya

sekadar untuk mencantikkn post shj, memudahkan pembacaan..hehe...kalau dulu org guna bold tulisan utk tekan sesuatu ayat...hehe..sekarang guna blockquote la..hehe..macam post ell buat ni..kemas je..haha kemas kan?


December 6, 2010 at 11:43 AM
Aefa Aerisya said...

@alienelliz

cehh.. belom lagi org puji dia dah puji sendiri. haha.. mmg kemas.. nanti nak cuba.. thanks ell. buat byk lagi tutorial ok :P


December 6, 2010 at 11:58 AM
Ain Zulaikha said...

best blackquote ni.. dah buat dah :)


December 6, 2010 at 12:12 PM
alienelliz said...

@Aefa Aerisya

ell buat tutorial yang ell belajar je..hehe nak mngajar x reti..ekeke


December 6, 2010 at 12:22 PM
Syat0za said...

yeahh! x penah lagi buat ni..hahaha


December 6, 2010 at 1:14 PM
alienelliz said...

@Syat0za

Apa lagi zai..skrg juga p buat..haha


December 6, 2010 at 1:44 PM
Syat0za said...

ell, jom join bloglarian!!!!

http://syatozapunyer.blogspot.com/2010/12/bloglarian-bakal-pecah-traffic.html


December 6, 2010 at 1:54 PM
fatin hanani said...

wahh..bgus ell kita hari ni hehe :P


December 6, 2010 at 2:09 PM
alienelliz said...

@fatin hanani

aik, apa yang bagusnya ni..haha


December 6, 2010 at 2:22 PM
ツbieaz@bie Azreenaツ said...

nice tutorial.... :)
makasih ell...if ada tutorial lain sharing la lagi ek hehe


December 6, 2010 at 9:59 PM
miss epa said...

kat maner nak amik url background?hee.sy budak baru belajar. :)


December 7, 2010 at 12:42 AM
alienelliz said...

@miss epa

search je image yang kamu suka dekat google..dapatkan URL..hehe

kalau macam ell, ell upload gmbr warna hijau, kemudian ell ambil URL gmbr tu..hehe =)

harap membantu..hehe


December 7, 2010 at 12:49 AM
syAzAnA said...

wahh. bgusnya. hehe. syaz bru thu apa fungsi blockquote tu. tengs ell. wee~


December 7, 2010 at 7:13 PM
alienelliz said...

@syAzAnA

sekadar berkongsi shj..hehe


December 7, 2010 at 7:16 PM
Privacy_Resident said...

Nice tutorial! Thanks a lot haaa~

Jom tengok entri terbaru kat blog aku pasal kebaikan join bloglarian! serius tak tipu punya! :D


December 7, 2010 at 11:36 PM
hamihemo said...

ok..nak try la nanti...blog anda telah dfollow harap sudi la follow balik..selamat malam


December 8, 2010 at 2:01 AM
Noranissa ♥ said...

Thanks you for the tutorials ! senang gile nk faham :) thanks again


January 2, 2011 at 2:40 PM
miszgarfien said...

hurmm...nape bila kita enter, dia jadi 2 kotak yg berasingan ye...nak minta bantuan boleh x


February 4, 2011 at 1:05 AM
alienelliz said...

@miszgarfien

berasingan mcm mne tu?? cuba miszgarfien tulis semua ayat yang nak letak dalam blockquote tu, then select all, baru letak blockquote..mungkin ini membantu...=)


February 4, 2011 at 2:46 PM
aEvOeCaEdOe said...

THANKS ATAS TUTORIAL NI...

http://aevoecaedoe-ijuzneedlove.blogspot.com/2011/10/thanks-alienelliz_26.html


October 26, 2011 at 12:58 AM
CikKuyuTembam said...

kenape saye punye tak jadi ye ?? sebaliknye macam ni pulak jadinya
->
http://i1122.photobucket.com/albums/l535/cikBai/pinky/x.jpg


November 27, 2011 at 1:05 AM
YH Aliif said...

Thanks Ell for the tuto :')


June 7, 2013 at 4:12 AM
 
© Alienelliz | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO